15 min.
60 min.
195 min.
Bardzo proste pieczone skrzydełka z kurczaka, do których potrzeba tylko kilku składników: musztardy, brązowego cukru i sosu sojowego. Efekt jest pyszny!
Składniki:
- 2 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka żółtej musztardy (łagodnej)
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2-2,5 kg skrzydełek z kurczaka
Przygotowanie:
1W misce wymieszać cukier z musztardą i sosem sojowym. Odłożyć 1/4 z tej marynaty do małej miseczki, przykryć i wstawić do lodówki.
2Skrzydełka pokroić na kawałki w miejscach stawów. Końcówki odciąć i wyrzucić. Włożyć do miski z marynatą i dobrze w niej obtoczyć. Przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, ale nie dłużej niż na noc.
3Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
4Wyjąć skrzydełka z marynaty i ułożyć na dużej blasze do pieczenia. Marynatę wylać.
5Piec przez 30 minut, a następnie zacząć polewać co 10 minut marynatą odłożoną wcześniej do małej miseczki, piekąc jeszcze 30 minut. (Czyli piec przez godzinę, w drugiej połowie polewając marynatą.)
Porcja dla:
10 osób