Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
195 min.

Bardzo proste pieczone skrzydełka z kurczaka, do których potrzeba tylko kilku składników: musztardy, brązowego cukru i sosu sojowego. Efekt jest pyszny!

Składniki:

  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka żółtej musztardy (łagodnej)
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2-2,5 kg skrzydełek z kurczaka

Przygotowanie:

1W misce wymieszać cukier z musztardą i sosem sojowym. Odłożyć 1/4 z tej marynaty do małej miseczki, przykryć i wstawić do lodówki.

2Skrzydełka pokroić na kawałki w miejscach stawów. Końcówki odciąć i wyrzucić. Włożyć do miski z marynatą i dobrze w niej obtoczyć. Przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, ale nie dłużej niż na noc.

3Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.

4Wyjąć skrzydełka z marynaty i ułożyć na dużej blasze do pieczenia. Marynatę wylać.

5Piec przez 30 minut, a następnie zacząć polewać co 10 minut marynatą odłożoną wcześniej do małej miseczki, piekąc jeszcze 30 minut. (Czyli piec przez godzinę, w drugiej połowie polewając marynatą.)

Porcja dla:

10 osób