Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Fantastyczny kremowy deser rodem z Mombasy. Puree z dyni wymieszane z cukrem i mleczkiem kokosowym, pachnące kardamonem! Nie można się oprzeć!

Składniki:

  • 1 średnia dynia cukrowa, wydrążona z pestek i pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
  • 1 szklanka (235 ml) mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

Przygotowanie:

1Kawałki dyni gotować na parze przez 5-10 minut. Oddzielić miąższ od skórki.

2W rondelku wymieszać miąższ dyni z cukrem. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać mleczko i kardamon. Cały czas mieszając, gotować, aż masa uzyska konsystencję gęstego budyniu.

Porcja dla:

12 osób