Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Fantastyczny kremowy deser rodem z Mombasy. Puree z dyni wymieszane z cukrem i mleczkiem kokosowym, pachnące kardamonem! Nie można się oprzeć!
Składniki:
- 1 średnia dynia cukrowa, wydrążona z pestek i pokrojona w kostkę
- 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
- 1 szklanka (235 ml) mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Przygotowanie:
1Kawałki dyni gotować na parze przez 5-10 minut. Oddzielić miąższ od skórki.
2W rondelku wymieszać miąższ dyni z cukrem. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać mleczko i kardamon. Cały czas mieszając, gotować, aż masa uzyska konsystencję gęstego budyniu.
Porcja dla:
12 osób