15 min.
45 min.
60 min.
Nazwa „Cordon Bleu” pochodzi z j. francuskiego i oznacza „błękitną wstążkę”, czyli nagrodę przyznawaną kobietom, które wykazywały nadzwyczajne umiejętności kulinarne! Obecnie przyznaje się ją wszystkim wybitnym kucharzom, także mężczyznom. Tak też nazywa się rolada z kurczaka z serem żółtym i szynką. W tej wersji rolady są podawane z pysznym sosem na białym winie. Danie warte błękitnej wstążki!
Składniki:
- 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
- 6 plasterków szwajcarskiego sera żółtego
- 6 plasterków szynki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka papryki w proszku
Przygotowanie:
1Rozbić filety z kurczaka tłuczkiem jeśli są zbyt grube. Na każdym filecie ułożyć po plasterku szynki i sera, zostawiając margines od brzegu ok. 1 cm. Zawinąć jak rolady i zabezpieczyć wykałaczką.
2W małej miseczce wymieszać mąkę z papryką, obtoczyć w tym rolady.
3W dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać masło i smażyć rolady, aż będą z każdej strony rumiane. Dodać wino i bulion w proszku. Zmniejszyć ogień na mały, przykryć i dusić przez 30 minut, aż soki wyciekające z kurczaka będą przejrzyste.
4Wyjąć wykałaczki i przełożyć rolady na ciepły talerz. Mąkę kukurydzianą wymieszać ze śmietaną, a następnie, stale mieszając, dodać do sosu na patelni. Gotować, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Polać nim kurczaka i podawać.
Porcja dla:
6 osób