25 min.
10 min.
95 min.
Tortille to cienkie kukurydziane placki z Meksyku. Podaje się je jako dodatek do potraw z dużą ilością sosu lub zawija w nie mięso, warzywa albo samą fasolę. Służą jako chleb, talerz i łyżka jednocześnie.
Składniki:
- 250 g mąki
- 60 g smalcu
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1Wsypać mąkę do miski. Smalec pokroić w kawałki, dodać do miski i koniuszkami palców równomiernie rozetrzeć go z mąką. Dodać sól oraz 130 ml ciepłej wody i całość zagnieść na gładkie ciasto.
2Blat kuchenny lekko posypać mąką. Wyłożyć ciasto i zagniatać przez 2–3 minuty. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na godzinę w chłodne miejsce.
3Z kuli ciasta utoczyć wałek i podzielić na 10 równych części. Z każdej ugnieść kulkę, położyć na posypanym mąką blacie i rozwałkować na cieniutki placek o średnicy 15 cm.
4Układać placki jeden na drugim, przekładając arkuszami papieru do pieczenia.
5Rozgrzać bardzo mocno żeliwną patelnię. Smażyć tortille po 20–30 sekund z każdej strony, aż na wierzchu będą pojawiać się bąble, a powierzchnia lekko zbrązowieje.
6Gotowe tortille składać jedną na drugiej na talerzu, przykrywając ściereczką, by nie wystygły. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
10 osób