Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Ślinka płynie na samą myśl o tej przystawce z pieczonych kasztanów wodnych z bekonem w aromatycznym sosie!

Składniki:

  • 1 szklanka ketchupu
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 450 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 2 puszki (po 225 g) kasztanów wodnych, odcedzonych

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C.

2Wymieszać w rondelku ketchup z brązowym cukrem i sosem Worcestershire i doprowadzić do wrzenia. Polać sosem boczek i kasztany.

3Pociąć boczek na odcinki nadające się do zawijania kasztanów, a największe kasztany – jeśli to konieczne – przeciąć na pół. Owinąć każdy kasztan plasterkiem boczku i przytwierdzić wykałaczką. Umieścić zawiniątka w naczyniu żaroodpornym wielkości ok. 23×33 cm.

4Piec w nagrzanym piekarniku, aż boczek całkowicie się upiecze, około 45 do 50 minut.

Porcja dla:

18 osób