20 min.
35 min.
55 min.
Sufletów nie piecze się zbyt często, ponieważ panuje opinia, że trudno je przygotować i rzadko się udają. Osoby, które tak uważają, nie mają racji. Nasz suflet przyrządza się wyjątkowo łatwo i szybko, a w dodatku jest bardzo smaczny. Zwłaszcza jeśli podamy go z grzankami i sałatką.
Składniki:
- 15 g parmezanu, świeżo startego
- 15 g bułki tartej
- 85 g rzeżuchy
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 300 ml półtłustego mleka
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wysmarować cienko masłem naczynie do sufletów o pojemności 1,5 litra. Połączyć parmezan z bułką tartą. Połową mieszanki posypać dno oraz brzegi naczynia, przechylając je okrężnymi ruchami, aby równomiernie się pokryło. Odstawić na bok.
2Usunąć z rzeżuchy grubsze łodyżki, a resztę drobno posiekać i odstawić.
3Wymieszać mąkę kukurydzianą z odrobiną mleka na gładką masę. Resztę mleka mocno podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia, wlać do masy mącznej, cały czas mieszając. Przelać znów do garnka i podgrzewać na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki i gęsty.
4Zdjąć z ognia i dokładnie utrzeć z żółtkami jajek. Dodać posiekaną rzeżuchę, musztardę, ser gruye`re oraz sól i pieprz.
5Ubić białka na niezbyt sztywną pianę w czystej, suchej misce. Ostrożnie wymieszać ¼ piany z sosem, aby go nieco rozrzedzić, a potem delikatnie wymieszać resztę.
6Przełożyć masę do przygotowanego naczynia do sufletów, posypać pozostałym parmezanem z bułką tartą. Piec 30–35 minut, aż suflet wyrośnie i się przyrumieni. Od razu podawać.
Porcja dla:
4 osób