Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

To przepis od dawna znajdujący się w mojej rodzinie, którym od czasu do czasu umilamy sobie życie. Jest to pożywna, aromatyczna, smaczna alternatywa dla hamburgerów! Pieczywo można zastąpić kawałkami gotowanych ziemniaków.

Składniki:

  • 1,5 kg łososia w cząstkach z puszki, nieodcedzonego
  • 1 kromka rozdrobnionego chleba
  • 1 mała cebula starta na tarce
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka oleju roślinnego do smażenia

Przygotowanie:

1Wymieszać łososia z chlebem, cebulą, mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Uformować cztery kotleciki.

2W dużej patelni rozgrzać olej na dużym ogniu. Usmażyć kotleciki z obu stron, aż będą rumiane (około 8 minut). Położyć na chwilę na ręczniku papierowym do osączenia i podawać.

Porcja dla:

4 osób