Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Nowo odkryty przepis na danie, które łączy w sobie risotto i zapiekankę – może być w wersji mięsnej lub z samymi warzywami, ale zawsze z dużą ilością sera.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 średnie marchewki, posiekane
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 100 g pieczarek, posiekanych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.

2Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać marchewkę, selera, grzyby, cebulę i czosnek i smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

3Na oddzielnej patelni przygotować zasmażkę. Rozpuścić masło wymieszać z mąką, podsmażyć, a następnie rozprowadzić mlekiem.

4Do warzyw dodać bulion i zasmażkę, wymieszać i zagotować. Dodać szpinak, ryż, zioła i pieprz, wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia, dodać szynkę, połowę sera żółtego i parmezan, wymieszać i przełożyć do naczynia. Przykryć folią.

5Piec przez 40 minut. Odkryć folię, posypać pozostałym serem i piec przez kolejne 5 minut, aż ser sie roztopi.

Porcja dla:

6 osób