20 min.
60 min.
80 min.
Nowo odkryty przepis na danie, które łączy w sobie risotto i zapiekankę – może być w wersji mięsnej lub z samymi warzywami, ale zawsze z dużą ilością sera.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 średnie marchewki, posiekane
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 100 g pieczarek, posiekanych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
2Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać marchewkę, selera, grzyby, cebulę i czosnek i smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
3Na oddzielnej patelni przygotować zasmażkę. Rozpuścić masło wymieszać z mąką, podsmażyć, a następnie rozprowadzić mlekiem.
4Do warzyw dodać bulion i zasmażkę, wymieszać i zagotować. Dodać szpinak, ryż, zioła i pieprz, wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia, dodać szynkę, połowę sera żółtego i parmezan, wymieszać i przełożyć do naczynia. Przykryć folią.
5Piec przez 40 minut. Odkryć folię, posypać pozostałym serem i piec przez kolejne 5 minut, aż ser sie roztopi.
Porcja dla:
6 osób