Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Niesamowicie aromatyczna ryba z serem pleśniowym z dodatkiem pomidorów podsmażanych na maśle i posypanych serem kozim.

Składniki:

  • 250 g filetów z dorsza (lub innej białej ryby)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 100 g błękitnego sera, pokrojonego w plasterki

Przygotowanie:

1Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące.

2Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć rybę przez 2 minuty z każdej strony. Na wierzchu położyć ser błękitny, patelnię przykryć i smażyć przez kilka minut na małym ogniu, aż ser się roztopi.

3W międzyczasie pomidory pokroić w plasterki. Na patelni roztopić masło i smażyć pomidory przez 1-2 minuty z każdej strony. Oprószyć solą i oregano. Posypać serem kozim.

4Rybę ułożyć na talerzu i podawać z pomidorami.

Porcja dla:

2 osób