Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Niesamowicie aromatyczna ryba z serem pleśniowym z dodatkiem pomidorów podsmażanych na maśle i posypanych serem kozim.
Składniki:
- 250 g filetów z dorsza (lub innej białej ryby)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 100 g błękitnego sera, pokrojonego w plasterki
Przygotowanie:
1Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące.
2Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć rybę przez 2 minuty z każdej strony. Na wierzchu położyć ser błękitny, patelnię przykryć i smażyć przez kilka minut na małym ogniu, aż ser się roztopi.
3W międzyczasie pomidory pokroić w plasterki. Na patelni roztopić masło i smażyć pomidory przez 1-2 minuty z każdej strony. Oprószyć solą i oregano. Posypać serem kozim.
4Rybę ułożyć na talerzu i podawać z pomidorami.
Porcja dla:
2 osób