15 min.
05 min.
20 min.
Uraczmy gości smakowitą przekąską z opieczonych kromek chrupiącej bagietki udekorowanych plastrami pomidorów i pikantnym kozim serem, posypanych orzeszkami pinii i świeżymi ziołami. W zależności od naszych upodobań może to być ser o delikatnym bądź ostrym smaku, miękki lub twardy.
Składniki:
- 1 bagietka (ok. 280 g), pokrojona na kromki o szerokości 2,5 cm
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
- 4 pomidory śliwkowe (ok. 250 g)
- 140 g koziego sera
- 1½ łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 15 g orzeszków piniowych
- kilka gałązek świeżego tymianku lub oregano, do przybrania
Przygotowanie:
1Rozgrzać grill do średniej temperatury. Na kratce do grillowania ułożyć kromki bagietki i lekko opiec z obu stron.
2Wymieszać passatę z pastą z suszonych pomidorów i dokładnie posmarować po wierzchu każdą grzankę, tak aby pokryć całą jej powierzchnię.
3Pomidory pokroić wzdłuż na plastry. Odrzucić wypukłe końcówki, aby z każdego pomidora otrzymać 4 plastry. Na każdej grzance położyć po plastrze.
4Następnie położyć po małym plastrze twardego sera koziego albo po łyżeczce miękkiego sera koziego i skropić odrobiną oliwy z oliwek. Na koniec posypać kilkoma orzeszkami pinii oraz listkami tymianku lub oregano.
5Grillować 4–5 minut, aż ser zacznie się roztapiać, a orzeszki pinii nabiorą złocistego koloru. Podawać gorące, udekorowane gałązkami tymianku lub oregano.
Porcja dla:
16 osób