Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
20 min.

Uraczmy gości smakowitą przekąską z opieczonych kromek chrupiącej bagietki udekorowanych plastrami pomidorów i pikantnym kozim serem, posypanych orzeszkami pinii i świeżymi ziołami. W zależności od naszych upodobań może to być ser o delikatnym bądź ostrym smaku, miękki lub twardy.

Składniki:

  • 1 bagietka (ok. 280 g), pokrojona na kromki o szerokości 2,5 cm
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
  • 4 pomidory śliwkowe (ok. 250 g)
  • 140 g koziego sera
  • 1½ łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 15 g orzeszków piniowych
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub oregano, do przybrania

Przygotowanie:

1Rozgrzać grill do średniej temperatury. Na kratce do grillowania ułożyć kromki bagietki i lekko opiec z obu stron.

2Wymieszać passatę z pastą z suszonych pomidorów i dokładnie posmarować po wierzchu każdą grzankę, tak aby pokryć całą jej powierzchnię.

3Pomidory pokroić wzdłuż na plastry. Odrzucić wypukłe końcówki, aby z każdego pomidora otrzymać 4 plastry. Na każdej grzance położyć po plastrze.

4Następnie położyć po małym plastrze twardego sera koziego albo po łyżeczce miękkiego sera koziego i skropić odrobiną oliwy z oliwek. Na koniec posypać kilkoma orzeszkami pinii oraz listkami tymianku lub oregano.

5Grillować 4–5 minut, aż ser zacznie się roztapiać, a orzeszki pinii nabiorą złocistego koloru. Podawać gorące, udekorowane gałązkami tymianku lub oregano.

Porcja dla:

16 osób