Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Ciekawy przepis na dżem truskawkowy, w którym mamy kwaśne kiwi i pikantny pieprz. Cukier też oczywiście jest – nie bójcie się!
Składniki:
- 750 g truskawek (umytych, bez szypułek)
- 2 kiwi (ok. 250 g), obrane
- 500 g cukru żelującego 2:1
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie, odcedzonego
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
Przygotowanie:
1Truskawki i kiwi drobno pokroić, zagotować z cukrem w garnku. Gotować 4 minuty mieszając.
2Rozgnieść zielony pieprz, kolorowy pieprz utłuc, wymieszać obydwa rodzaje pieprzu z truskawkami.
3Napełniać gorącym dżemem czyste słoiki, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem, aż ostygną.
Porcja dla:
3 osób