Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
20 min.

Ciekawy przepis na dżem truskawkowy, w którym mamy kwaśne kiwi i pikantny pieprz. Cukier też oczywiście jest – nie bójcie się!

Składniki:

  • 750 g truskawek (umytych, bez szypułek)
  • 2 kiwi (ok. 250 g), obrane
  • 500 g cukru żelującego 2:1
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie, odcedzonego
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach

Przygotowanie:

1Truskawki i kiwi drobno pokroić, zagotować z cukrem w garnku. Gotować 4 minuty mieszając.

2Rozgnieść zielony pieprz, kolorowy pieprz utłuc, wymieszać obydwa rodzaje pieprzu z truskawkami.

3Napełniać gorącym dżemem czyste słoiki, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem, aż ostygną.

Porcja dla:

3 osób