Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Pyszny i prosty sposób na dżem z żurawiny. Lekko kwaskowaty będzie doskonałym dodatkiem do mięs na świąteczny stół.

Składniki:

  • 1 kg żurawiny
  • 800 g cukru

Przygotowanie:

1Przebrane owoce żurawiny dwukrotnie przepłukać i odsączyć na sicie. Włożyć do garnka, zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok, a następnie rozgnieść.

2Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż owoce będą szkliste. Można dosłodzić do smaku.

3Wyłożyć trochę dżemu na spodeczek, jeśli krzepnie, to znaczy, że jest gotowy.

4Słoiki i zakrętki wyparzyć. Nakładać do nich dżem.

5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

3 osób