Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Ta potrawa pochodzi z kuchni śródziemnomorskiej.
Składniki:
- 5 dag suszonych grzybów
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 8 dag masła
- 30 dag ryżu arborio
- 1/2 l bulionu grzybowego z kostki
Przygotowanie:
1Grzyby zalewamy 2 szklankami ciepłej wody. Odstawiamy na 5 minut. Odcedzamy (zachowując wodę) i drobno kroimy. Natkę pietruszki myjemy i osuszamy.
2Cebulę obieramy i siekamy. Oliwę rozgrzewamy, dodajemy połowę masła. Szklimy cebulę. Następnie wsypujemy ryż i mieszając, podgrzewamy około 2 minuty na małym ogniu.
3Do ryżu dodajemy grzyby razem z wodą. Gotujemy 10 minut, stopniowo wlewając bulion. Wlewamy wino i jeszcze 5 minut gotujemy. Doprawiamy. Mieszamy z pozostałym masłem. Posypujemy parmezanem i listkami natki.
Porcja dla:
2 osób