Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ta potrawa pochodzi z kuchni śródziemnomorskiej.

Składniki:

  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 8 dag masła
  • 30 dag ryżu arborio
  • 1/2 l bulionu grzybowego z kostki

Przygotowanie:

1Grzyby zalewamy 2 szklankami ciepłej wody. Odstawiamy na 5 minut. Odcedzamy (zachowując wodę) i drobno kroimy. Natkę pietruszki myjemy i osuszamy.

2Cebulę obieramy i siekamy. Oliwę rozgrzewamy, dodajemy połowę masła. Szklimy cebulę. Następnie wsypujemy ryż i mieszając, podgrzewamy około 2 minuty na małym ogniu.

3Do ryżu dodajemy grzyby razem z wodą. Gotujemy 10 minut, stopniowo wlewając bulion. Wlewamy wino i jeszcze 5 minut gotujemy. Doprawiamy. Mieszamy z pozostałym masłem. Posypujemy parmezanem i listkami natki.

Porcja dla:

2 osób