Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
745 min.

Kto lubi tę rybę – na pewno skusi się, żeby spróbować ją zrobić według tej prostej receptury – naprawdę smakowita!

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 4 listki laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • ok. 1 kg śledzi
  • musztarda
  • 2 cebule, posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki oliwy

Przygotowanie:

1Z wody, octu, przypraw i cukru zagotować zalewę.

2Do wystudzonej zalewy włożyć śledzie i moczyć przez 12 godzin.

3Po wymoczeniu wyjąć i pokroić na 2-3 cm kawałki.

4Smarować z jednej strony musztardą.

5Układać w naczyniu warstwami: śledzie, drobno pokrojona cebula, szczypta soli i pieprzu, olej lub oliwa. I tak warstwa po warstwie.

6Odstawić do lodówki na parę godzin.

Porcja dla:

8 osób