Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
745 min.
745 min.
Kto lubi tę rybę – na pewno skusi się, żeby spróbować ją zrobić według tej prostej receptury – naprawdę smakowita!
Składniki:
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 3 łyżeczki cukru
- 4 listki laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- ok. 1 kg śledzi
- musztarda
- 2 cebule, posiekane
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki oliwy
Przygotowanie:
1Z wody, octu, przypraw i cukru zagotować zalewę.
2Do wystudzonej zalewy włożyć śledzie i moczyć przez 12 godzin.
3Po wymoczeniu wyjąć i pokroić na 2-3 cm kawałki.
4Smarować z jednej strony musztardą.
5Układać w naczyniu warstwami: śledzie, drobno pokrojona cebula, szczypta soli i pieprzu, olej lub oliwa. I tak warstwa po warstwie.
6Odstawić do lodówki na parę godzin.
Porcja dla:
8 osób