Czas przygotowania:
120 min.
Całkowity czas:
1560 min.

Filety śledziowe w oleju są tak smaczne, że ze stołu znikają niemal natychmiast. To tradycyjne danie naszej kuchni nie wymaga wielkich przygotowań i robi się je szybko.

Składniki:

  • 1 kg filetów śledziowych (matiasy)
  • 500 ml mleka
  • 1 cytryna
  • 4 średnie cebule
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu

Przygotowanie:

1Filety wymoczyć w mleku przez 2 godziny, wypłukać, odsączyć i pokroić w niewielkie kawałki.

2Cebule i cytrynę pokroić w cienkie plastry/piórka.

3Na dno dużego słoika lub kamiennego garnka należy ułożyć cebulę, 3 plastry cytryny, liść laurowy, 2-3 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego. Na tę warstwę położyć kawałki śledzia i zalać olejem, następnie powtórzyć warstwę ze spodu, znów śledzia i tak aż do zapełnienia naczynia. Ostatnią warstwę stanowi cebula z przyprawami.

4Całość zalać olejem tak, aby ostatnia warstwa nie wystawała nad jego powierzchnię. Słoik zakręcić i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Porcja dla:

6 osób