15 min.
10 min.
25 min.
Pięknie wyglądająca, świeża i pyszna przystawka, która będzie rozpływać się w ustach. Łosoś jest pokrojony w kostkę, zamarynowany w soku z cytryny i pomarańczy, a następnie podawany w małych szklaneczkach z porem i wyrazistym sosem vinaigrette.
Składniki:
- 1 por, tylko biała część
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 1 filet z łososia pokrojony w kostkę
- sól morska i pieprz do smaku
- 3-4 łyżki oleju
- skórka z pomarańczy lub z cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
1Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny. Odłożyć na bok 2 łyżki soku do użycia do vinaigrettu.
2W pozostałym soku zamarynować łososia. Doprawić solą i pieprzem i wstawić na 30 minut do lodówki.
3W międzyczasie gotować pora przez 10 minut w szybkowarze. Ostudzić i pokroić w cienkie paski.
4Przygotować vinaigrette: wymieszać odłożony sok z pomarańczy i cytryny z solą, pieprzem i 3-4 łyżkami oleju.
5Do każdej szklanki nałożyć 1 łyżeczkę pora, 1 łyżeczkę vinaigrettu i 2 łyżki łososia. Udekorować skórką z cytryny i pomarańczy.
Porcja dla:
6 osób