Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Pięknie wyglądająca, świeża i pyszna przystawka, która będzie rozpływać się w ustach. Łosoś jest pokrojony w kostkę, zamarynowany w soku z cytryny i pomarańczy, a następnie podawany w małych szklaneczkach z porem i wyrazistym sosem vinaigrette.

Składniki:

  • 1 por, tylko biała część
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 1 filet z łososia pokrojony w kostkę
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki oleju
  • skórka z pomarańczy lub z cytryny do dekoracji

Przygotowanie:

1Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny. Odłożyć na bok 2 łyżki soku do użycia do vinaigrettu.

2W pozostałym soku zamarynować łososia. Doprawić solą i pieprzem i wstawić na 30 minut do lodówki.

3W międzyczasie gotować pora przez 10 minut w szybkowarze. Ostudzić i pokroić w cienkie paski.

4Przygotować vinaigrette: wymieszać odłożony sok z pomarańczy i cytryny z solą, pieprzem i 3-4 łyżkami oleju.

5Do każdej szklanki nałożyć 1 łyżeczkę pora, 1 łyżeczkę vinaigrettu i 2 łyżki łososia. Udekorować skórką z cytryny i pomarańczy.

Porcja dla:

6 osób