Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
50 min.

Pyszne danie, które można serwować łakomczuchom od rana do wieczora.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 25 dkg mąki ziemniaczanej
  • 75 dkg śliwki węgierki
  • 5 dkg mąki do formowania

Przygotowanie:

1Umyte i osączone śliwki rozciąć i wyjąć pestki.

2Obrane ziemniaki ugotować i przestudzone zemleć w maszynce. Dodać jaja, mąkę, szczyptę soli i zarobić ciasto.

3Z wyrobionego ciasta uformować wałek. Odkrawać nożem po kawałku ciasta, spłaszczyć dłonią, położyć śliwkę posypaną cukrem i cynamonem i uformować zgrabną kulę.

4Okrągłe knedelki ze śliwkami ugotować. Polać stopionym masłem i posypać cukrem.

Porcja dla:

6 osób