Czas przygotowania:
40 min.
40 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Pyszne danie, które można serwować łakomczuchom od rana do wieczora.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 25 dkg mąki ziemniaczanej
- 75 dkg śliwki węgierki
- 5 dkg mąki do formowania
Przygotowanie:
1Umyte i osączone śliwki rozciąć i wyjąć pestki.
2Obrane ziemniaki ugotować i przestudzone zemleć w maszynce. Dodać jaja, mąkę, szczyptę soli i zarobić ciasto.
3Z wyrobionego ciasta uformować wałek. Odkrawać nożem po kawałku ciasta, spłaszczyć dłonią, położyć śliwkę posypaną cukrem i cynamonem i uformować zgrabną kulę.
4Okrągłe knedelki ze śliwkami ugotować. Polać stopionym masłem i posypać cukrem.
Porcja dla:
6 osób