Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
100 min.
Całkowity czas:
130 min.

Przepyszne danie z krewetkami w stylu cajun! 6 lat zajęło mi udoskonalenie tego przepisu. Używam krewetki złowione na pobliskiej farmie krewetek. To danie jest również pyszne ze zwartym mięsem kraba i ryb!

Składniki:

  • 225 g masła
  • 2 duże białe cebule, drobno posiekane
  • 6 łodyg selera naciowego, drobno pokrojonych
  • 3 ząbki czosnku, zgniecione
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2300 g świeżych krewetek, obranych, pokrojonych i oczyszczonych z przewodów pokarmowych

Przygotowanie:

1W dużej patelni stopić masło i podsmażać cebulę, seler i czosnek przez około 45 minut, lub do momentu gdy porządnie zmiękną.

2Wmieszać mąkę i krótko gotować, nie przysmażyć. Wmieszać drobno pokrojone krewetki i gotować przez 20 minut.

3Dodać 2-3 szklanki wody oraz pieczarki. Dodać paprykę, a następnie przyprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką w płatkach. Gotować 30 minut. Danie powinno być gęste, o konsystencji sosu.

Porcja dla:

20 osób