Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
100 min.
100 min.
Całkowity czas:
130 min.
130 min.
Przepyszne danie z krewetkami w stylu cajun! 6 lat zajęło mi udoskonalenie tego przepisu. Używam krewetki złowione na pobliskiej farmie krewetek. To danie jest również pyszne ze zwartym mięsem kraba i ryb!
Składniki:
- 225 g masła
- 2 duże białe cebule, drobno posiekane
- 6 łodyg selera naciowego, drobno pokrojonych
- 3 ząbki czosnku, zgniecione
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2300 g świeżych krewetek, obranych, pokrojonych i oczyszczonych z przewodów pokarmowych
Przygotowanie:
1W dużej patelni stopić masło i podsmażać cebulę, seler i czosnek przez około 45 minut, lub do momentu gdy porządnie zmiękną.
2Wmieszać mąkę i krótko gotować, nie przysmażyć. Wmieszać drobno pokrojone krewetki i gotować przez 20 minut.
3Dodać 2-3 szklanki wody oraz pieczarki. Dodać paprykę, a następnie przyprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką w płatkach. Gotować 30 minut. Danie powinno być gęste, o konsystencji sosu.
Porcja dla:
20 osób