Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Ten schab jest gotowy w mniej niż 1 godzinę. Jest prosty, a smakuje wyśmienicie. Podawać z ziemniakami i warzywami gotowanymi na parze.

Składniki:

  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1,2 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 słoik (300 g) pieczarek

Przygotowanie:

1Ostrym nożem zrobić w schabie 6 nacięć i wetknąć w nie czosnek.

2W szybkowarze, na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Gdy będzie gorąca, podsmażyć mięso z każdej strony na rumiano. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami.

3Dodać cebulę, pomidory, pieczarki (wraz z płynem) oraz wodę. Zamknąć szybkowar i sprawdzić zawór. Zmniejszyć ogień na średni

4Gotować przez około 25 minut od czasu, gdy zacznie gwizdać.

5Otworzyć szybkowar i wyjąć schab. Nabrać około 2 łyżki wywaru i wymieszać go z mąką kukurydzianą. Wlać z powrotem do szybkowaru i dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż sos zgęstnieje.

6Tuż przed podaniem włożyć mięso z powrotem do szybkowaru, aby się podgrzało. Podawać.

Porcja dla:

6 osób