15 min.
40 min.
55 min.
Ten schab jest gotowy w mniej niż 1 godzinę. Jest prosty, a smakuje wyśmienicie. Podawać z ziemniakami i warzywami gotowanymi na parze.
Składniki:
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1,2 kg schabu wieprzowego bez kości
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 słoik (300 g) pieczarek
Przygotowanie:
1Ostrym nożem zrobić w schabie 6 nacięć i wetknąć w nie czosnek.
2W szybkowarze, na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Gdy będzie gorąca, podsmażyć mięso z każdej strony na rumiano. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami.
3Dodać cebulę, pomidory, pieczarki (wraz z płynem) oraz wodę. Zamknąć szybkowar i sprawdzić zawór. Zmniejszyć ogień na średni
4Gotować przez około 25 minut od czasu, gdy zacznie gwizdać.
5Otworzyć szybkowar i wyjąć schab. Nabrać około 2 łyżki wywaru i wymieszać go z mąką kukurydzianą. Wlać z powrotem do szybkowaru i dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż sos zgęstnieje.
6Tuż przed podaniem włożyć mięso z powrotem do szybkowaru, aby się podgrzało. Podawać.
Porcja dla:
6 osób