Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
60 min.

Bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw. Smażony może nie należy do najzdrowszych i dietetycznych, ale jest pyszny!

Składniki:

  • 500 g bakłażana
  • sól do smaku
  • 3 łyżki sezamu
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 łyżki posiekanych liści mięty
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron

Przygotowanie:

1Bakłażana umyć, pokroić w plastry i oprószyć solą. Odstawić na 30 minut. Opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym.

2Sezam uprażyć na złoty kolor na suchej patelni. Miód rozpuścić.

3Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na jednolitą masę. Zanurzać plastry bakłażana w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

4Bakłażany podawać skropione miodem, posypane sezamem i miętą.

Porcja dla:

4 osób