Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw. Smażony może nie należy do najzdrowszych i dietetycznych, ale jest pyszny!
Składniki:
- 500 g bakłażana
- sól do smaku
- 3 łyżki sezamu
- 1/4 szklanki miodu
- 2 łyżki posiekanych liści mięty
- 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
Przygotowanie:
1Bakłażana umyć, pokroić w plastry i oprószyć solą. Odstawić na 30 minut. Opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym.
2Sezam uprażyć na złoty kolor na suchej patelni. Miód rozpuścić.
3Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na jednolitą masę. Zanurzać plastry bakłażana w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
4Bakłażany podawać skropione miodem, posypane sezamem i miętą.
Porcja dla:
4 osób