Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Pyszne, malutkie kotleciki z jagnięciny z dodatkiem orientalnych przypraw. Można do nich zrobić sos curry i podawać na ryżu.
Składniki:
- ok. 300 g mielonej jagnięciny
- 1/2 do 1 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
- 1/2 łyżeczki świeżego imbiru przetartego na drobnej tarce lub drobno posiekanego
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Mięso wymieszać z przyprawami, imbirem i czosnkiem. Chwilę wyrabiać rękoma, aby się zaczęło sklejać.
2Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.
3Na patelni rozgrzać olej. Z mięsa formować małe kotleciki i smażyć, aż będą rumiane. (Kotleciki podczas smażenia skurczą się.)
Porcja dla:
2 osób