Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
50 min.

Pyszne, malutkie kotleciki z jagnięciny z dodatkiem orientalnych przypraw. Można do nich zrobić sos curry i podawać na ryżu.

Składniki:

  • ok. 300 g mielonej jagnięciny
  • 1/2 do 1 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru przetartego na drobnej tarce lub drobno posiekanego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Mięso wymieszać z przyprawami, imbirem i czosnkiem. Chwilę wyrabiać rękoma, aby się zaczęło sklejać.

2Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.

3Na patelni rozgrzać olej. Z mięsa formować małe kotleciki i smażyć, aż będą rumiane. (Kotleciki podczas smażenia skurczą się.)

Porcja dla:

2 osób