Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
55 min.

W tym przepisie używam udek z kurczaka, ale równie dobrze można wykorzystać filety z piersi kurczaka. Podawać z ciepłymi tortillami i kwaśną śmietaną.

Składniki:

  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki chili
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • ostry sos paprykowy do smaku

Przygotowanie:

1W średniej misce połączyć sos Worcester, ocet, sos sojowy, ostrą paprykę chili, czosnek i ostry sos. Włożyć kurczaka do marynaty i obracać, żeby całego pokryć marynatą. Marynować przez 30 minut w temperaturze pokojowej lub przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin.

2Rozgrzać olej w dużej patelni na dużym ogniu. Wrzucić kawałki kurczaka i smażyć przez 5 minut. Dodać cebulę i zieloną paprykę i smażyć 3 minuty. Zdjąć z ognia i pokropić sokiem z cytryny.

Porcja dla:

5 osób