15 min.
60 min.
75 min.
Dzieci zazwyczaj uwielbiają tę niezbyt ostrą mieszankę orzeszków, pestek dyni i słonecznika, suszonej żurawiny oraz sułtanek. Pamiętajmy jednak, że nie należy jej podawać zupełnym maluchom, które mogą się zadławić orzechami.
Składniki:
- 1 łyżeczka kardamonu w strączkach
- 1 laska cynamonu 2,5-cm długości
- 2 całe goździki
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 1 białko dużego jajka
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 130°C. Delikatnie rozkruszyć kardamon w moździerzu lub tępą stroną ostrza dużego noża i odrzucić łupiny. Wsypać nasionka do młynka do przypraw albo moździerza, dorzucić laskę cynamonu, goździki, ziarenka pieprzu, nasiona kminku oraz kolendry i rozdrobnić na dość miałki proszek.
2Zmieszać rozdrobnione przyprawy z imbirem, białkiem jajka i płatkami owsianymi w dużej misce. Dodać migdały, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pestki dyni oraz słonecznika i dobrze wymieszać, aby równomiernie pokryły się przyprawami.
3Wysypać orzechy i pestki do dużej formy do pieczenia i rozłożyć równomiernie pojedynczą warstwą. Prażyć około godziny, od czasu do czasu mieszać, aż lekko zbrązowieją i staną się chrupiące. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostygnięcia.
4Przesypać orzechy i pestki do miski. Dodać rodzynki i żurawiny, wymieszać. Przekąska jest gotowa do podania. Można ją jeść od razu albo przechowywać do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Porcja dla:
16 osób