20 min.
35 min.
175 min.
Najlepszy domowy chleb – 6 bochenków w niecałe 3 godziny! Jest to wariant przepisu mojej matki, Elaine. Mama ma 75 lat i swoją wersję wciąż robi sama. Ja trochę oszukuję, bo do mojej używam robota kuchennego, żeby zaoszczędzić czasu.
Składniki:
- 120 ml (0,5 szklanki) ciepłej wody
- 21 g suchych drożdży
- 35 g (0,25 szklanki) mąki chlebowej
- 1 łyżka cukru
- 160 g błyskawicznych płatków owsianych
- 240 g (2 szklanki) mąki pszennej pełnoziarnistej
Przygotowanie:
1W misie robota kuchennego wymieszać 1/2 szklanki ciepłej wody, 1 łyżkę cukru, 1/4 szklanki mąki chlebowej i drożdże. Zostawić rozczyn do wyrośnięcia przez około 5 minut. Zacznie się pienić niemal natychmiast.
2Odmierzyć do miski płatki owsiane, 4 i 1/2 szklanki ciepłej wody, mąkę pszenną, sól, 2/3 szklanki cukru i 2/3 szklanki oleju. Mieszać na niskich obrotach haczykowatym mieszadłem do ciasta przez 1 do 2 minut. Zwiększyć trochę prędkość i rozpocząć dodawanie mąki chlebowej, po 1/2 do 1 szklanki na raz, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. O tym, ile trzeba mąki zanim ciasto zacznie się odklejać, decyduje wilgotność otoczenia. To normalne, że ciasto jest lepkie.
3Włożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem i obrócić kilka razy, by natłuścić powierzchnię. Przykryć wilgotną ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu przez 1 godzinę, lub aż podwoi swoją objętość.
4Podzielić ciasto na 6 części. Uformować bochenki i włożyć do natłuszczonych foremek wielkości 10×20 cm. Pozostawić, aż wyrośnie 2,5 cm ponad krawędź formy, zazwyczaj 1 godzinę.
5Piec w temperaturze 175°C przez 35 minut lub do momentu, gdy wierzch się zrumieni. Zostawić w foremkach przez 10 minut do ostygnięcia, po czym wyjąć i studzić na zewnątrz.
Porcja dla:
72 osób