30 min.
40 min.
70 min.
Jedno z moich ulubionych dań na chłodny i pochmurny dzień – wspaniale sycące i rozgrzewające placki ziemniaczane z sosem z pieczarek, pomidorów, papryki i kiełbasy. A wszystko posypane serem. Pycha!
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać jajko, mąkę, pieprz i sól, wymieszać.
2Na patelni rozgrzać olej i usmażyć 4 duże placki. Odłożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu.
3Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Papryki pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w plasterki, a pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry.
4Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki i warzywa, i smażyć przez 5-6 minut, cały czas mieszając. Dodać kiełbasę i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Smażyć przez kolejne kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.
5Na placki ziemniaczane nałożyć farsz, posypać serem żółtym, złożyć na pół i chwilę podsmażyć, aby ser się roztopił. Podawać gorące!
Porcja dla:
4 osób