Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Jedno z moich ulubionych dań na chłodny i pochmurny dzień – wspaniale sycące i rozgrzewające placki ziemniaczane z sosem z pieczarek, pomidorów, papryki i kiełbasy. A wszystko posypane serem. Pycha!

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać jajko, mąkę, pieprz i sól, wymieszać.

2Na patelni rozgrzać olej i usmażyć 4 duże placki. Odłożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu.

3Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Papryki pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w plasterki, a pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry.

4Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki i warzywa, i smażyć przez 5-6 minut, cały czas mieszając. Dodać kiełbasę i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Smażyć przez kolejne kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.

5Na placki ziemniaczane nałożyć farsz, posypać serem żółtym, złożyć na pół i chwilę podsmażyć, aby ser się roztopił. Podawać gorące!

Porcja dla:

4 osób