Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Fasolka szparagowa była mi zawsze obojętna dopóki… nie spróbowałem tego przepisu, który dostałem od przyjaciela. Aż trudno uwierzyć, ile takie proste danie może mieć smaku! Brokuły przyrządzone w taki sam sposób są również znakomite.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka ziarna sezamowego
- 500 g świeżej fasolki szparagowej, pociętej na 5-centymetrowe kawałki
- 60 ml (1/4 szklanki) bulionu drobiowego
- 1/4 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać olej w dużej patelni lub w woku na średnim ogniu. Wsypać ziarna sezamu. Kiedy nasiona zaczną ciemnieć, dodać fasolkę szparagową. Smażyć mieszając, aż fasolka nabierze jasnozielonego koloru.
2Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić, aż fasolka będzie miękka, ale chrupiąca, około 10 minut. Odkryć i dusić, aż płyn odparuje.
Porcja dla:
4 osób