Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
30 min.

Fasolka szparagowa była mi zawsze obojętna dopóki… nie spróbowałem tego przepisu, który dostałem od przyjaciela. Aż trudno uwierzyć, ile takie proste danie może mieć smaku! Brokuły przyrządzone w taki sam sposób są również znakomite.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ziarna sezamowego
  • 500 g świeżej fasolki szparagowej, pociętej na 5-centymetrowe kawałki
  • 60 ml (1/4 szklanki) bulionu drobiowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać olej w dużej patelni lub w woku na średnim ogniu. Wsypać ziarna sezamu. Kiedy nasiona zaczną ciemnieć, dodać fasolkę szparagową. Smażyć mieszając, aż fasolka nabierze jasnozielonego koloru.

2Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić, aż fasolka będzie miękka, ale chrupiąca, około 10 minut. Odkryć i dusić, aż płyn odparuje.

Porcja dla:

4 osób