10 min.
15 min.
25 min.
To wspaniała kolacja, a przy tym wyjątkowo łatwa do przyrządzenia. Jeśli użyjemy mrożonych brokułów, okaże się, że wystarczy nam to, co mamy w spiżarni oraz zamrażalniku i nie musimy wybierać się na zakupy.
Składniki:
- 200 g różyczek brokułów
- 6 jajek
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka oleju
- 15 g masła
- 420 g łososia z puszki, odsączonego i rozdrobnionego
- 200 g kukurydzy z puszki, odsączonej
- 25 g świeżo startego parmezanu
Przygotowanie:
1Wrzucić brokuły do garnka z lekko osolonym wrzątkiem na 4 minuty, aż nieco zmiękną. Starannie odcedzić i odstawić.
2Lekko ubić jajka ze szczypiorkiem i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozgrzać olej i masło na dużej patelni o grubym dnie z żaroodporną rączką, wlać jajka. Dodać brokuły, łososia i kukurydzę. Lekko wymieszać, by dodatki rozłożone były równomiernie.
3Zagarnąć brzegi omletu w kierunku środka szerokim nożem lub łopatką, by surowe jajko z wierzchu spłynęło na dno patelni i ścięło się. Smażyć jeszcze 3-4 minuty, aż omlet przyrumieni się od spodu i lekko zetnie z wierzchu.
4Rozgrzać mocno opiekacz. Posypać omlet parmezanem i wstawić pod grzałkę opiekacza. Opiekać 2-3 minuty, aż frittata przyrumieni się i będzie bardzo gorąca. Pokroić na ćwiartki i podawać.
Porcja dla:
4 osób