Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pyszne i proste do przygotowania frytki – najpierw gotowane, a potem pieczone z dodatkiem czosnku i posypane parmezanem. To frytki dietetyczne, bo nie smaży się ich w oleju.

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 40 g startego parmezanu

Przygotowanie:

1Ziemniaki gotować przez 10 minut, aż zaczną mięknąć. Odcedzić i pokroić w słupki.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

3W misce wymieszać ziemniaki z oliwą. Dodać czosnek, sól i pieprz, dobrze wymieszać.

4Rozłożyć pojedynczą warstwą na blaszce. Piec przez 25 minut, w międzyczasie raz odwracając.

5Przed podaniem posypać parmezanem.

Porcja dla:

4 osób