Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Pyszne i proste do przygotowania frytki – najpierw gotowane, a potem pieczone z dodatkiem czosnku i posypane parmezanem. To frytki dietetyczne, bo nie smaży się ich w oleju.
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 40 g startego parmezanu
Przygotowanie:
1Ziemniaki gotować przez 10 minut, aż zaczną mięknąć. Odcedzić i pokroić w słupki.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
3W misce wymieszać ziemniaki z oliwą. Dodać czosnek, sól i pieprz, dobrze wymieszać.
4Rozłożyć pojedynczą warstwą na blaszce. Piec przez 25 minut, w międzyczasie raz odwracając.
5Przed podaniem posypać parmezanem.
Porcja dla:
4 osób