Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
To doskonała przystawka – prezentuje się wspaniale na talerzu. Smakuje jak pizza, ale bez ciasta!
Składniki:
- 4 duże dojrzałe pomidory, pokrojone w plastry grubości 1/2 cm
- 30 g startego sera pecorino romano
- 20 g (1/2 szklanki) bułki tartej
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- 2 gałązki świeżej pietruszki, posiekane
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 200°C. Płytkie naczynie do pieczenia spryskać tłuszczem spożywczym w aerozolu.
2W przygotowanym naczyniu poukładać blisko siebie plastry pomidora. Posypać serem, bułką tartą, czosnkiem, natką pietruszki, solą, pieprzem i oregano. Skropić oliwą z oliwek.
3Piec 20 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ser lekko się zrumieni.
Porcja dla:
4 osób