Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

To doskonała przystawka – prezentuje się wspaniale na talerzu. Smakuje jak pizza, ale bez ciasta!

Składniki:

  • 4 duże dojrzałe pomidory, pokrojone w plastry grubości 1/2 cm
  • 30 g startego sera pecorino romano
  • 20 g (1/2 szklanki) bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • 2 gałązki świeżej pietruszki, posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 200°C. Płytkie naczynie do pieczenia spryskać tłuszczem spożywczym w aerozolu.

2W przygotowanym naczyniu poukładać blisko siebie plastry pomidora. Posypać serem, bułką tartą, czosnkiem, natką pietruszki, solą, pieprzem i oregano. Skropić oliwą z oliwek.

3Piec 20 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ser lekko się zrumieni.

Porcja dla:

4 osób