40 min.
40 min.
80 min.
To jedno z najlepszych dań jakie znam – miękkie i pyszne kluski z ziemniaków, doskanałe jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie polane sosem lub masłem z bułką tartą.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1/4 kostki (60 g) masła
- 2 żółtka
- sól i pieprz do smaku
- 3/4 szklanki mąki
Przygotowanie:
1Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać masło, żółtka, sól i pieprz. Zmiksować na jednolitą masę. Odstawić do przestudzenia.
2Do przestudzonej masy dodać mąkę i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste można dodać więcej mąki, ale nie za dużo, żeby kluski nie były twarde.
3Z ciasta formować małe kulki o średnicy 1,5 cm. Można uformować wałek i pokroić w cienkie plasterki, które później trzeba rozgnieść widelcem.
4W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać kluski i gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać polane sosem lub masłem z bułką tartą.
Porcja dla:
6 osób