Gnocchi – kopytka po włosku

Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
80 min.

To jedno z najlepszych dań jakie znam – miękkie i pyszne kluski z ziemniaków, doskanałe jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie polane sosem lub masłem z bułką tartą.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/4 kostki (60 g) masła
  • 2 żółtka
  • sól i pieprz do smaku
  • 3/4 szklanki mąki

Przygotowanie:

1Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać masło, żółtka, sól i pieprz. Zmiksować na jednolitą masę. Odstawić do przestudzenia.

2Do przestudzonej masy dodać mąkę i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste można dodać więcej mąki, ale nie za dużo, żeby kluski nie były twarde.

3Z ciasta formować małe kulki o średnicy 1,5 cm. Można uformować wałek i pokroić w cienkie plasterki, które później trzeba rozgnieść widelcem.

4W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać kluski i gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać polane sosem lub masłem z bułką tartą.

Porcja dla:

6 osób