20 min.
15 min.
35 min.
Smaczny przepis na włoskie kluski gnocchi, nie tradycyjnie z ziemniaków, ale z sera ricotta, Pecorino i chleba. Podawane z sosem z zielonych oliwek z dodatkiem szałwii.
Składniki:
- 120 g sera ricotta
- 80 g chleba bez skórki
- 30 g startego sera Pecorino
- 1 jajko
- 20 g mąki pszennej
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać ricottę z chlebem, Pecorino, jajkiem i mąką. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodać więcej mąki.
2Ciasto zagnieść na kulę. Odrywać mniejsze porcje i uformować wałki. Na oprószonej mąką stolnicy kroić wałki na 1,5 cm kawałki.
3W blenderze zmiksować oliwki z łyżeczką oliwy. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać czosnek, masę oliwkową i szałwię, wymieszać. Dosolić do smaku.
4W dużej ilości osolonej wody gotować gnocchi, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzić.
5Z sosu na patelni wyjąć czosnek, dodać gnocchi, wymieszać i podawać gorące.
Porcja dla:
4 osób