Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
35 min.

Smaczny przepis na włoskie kluski gnocchi, nie tradycyjnie z ziemniaków, ale z sera ricotta, Pecorino i chleba. Podawane z sosem z zielonych oliwek z dodatkiem szałwii.

Składniki:

  • 120 g sera ricotta
  • 80 g chleba bez skórki
  • 30 g startego sera Pecorino
  • 1 jajko
  • 20 g mąki pszennej

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać ricottę z chlebem, Pecorino, jajkiem i mąką. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodać więcej mąki.

2Ciasto zagnieść na kulę. Odrywać mniejsze porcje i uformować wałki. Na oprószonej mąką stolnicy kroić wałki na 1,5 cm kawałki.

3W blenderze zmiksować oliwki z łyżeczką oliwy. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać czosnek, masę oliwkową i szałwię, wymieszać. Dosolić do smaku.

4W dużej ilości osolonej wody gotować gnocchi, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzić.

5Z sosu na patelni wyjąć czosnek, dodać gnocchi, wymieszać i podawać gorące.

Porcja dla:

4 osób