20 min.
40 min.
420 min.
Wspaniały pasztet z suszonych grzybów, idealny na świąteczny stół. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
- 400 g suszonych grzybów (prawdziwków, podgrzybków)
- 2,5 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżka oleju
- 1 duża cebula, posiekana
- 5 jajek
- 4 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Grzyby namoczyć na kilka godzin (można na całą noc). Ugotować w tej samej wodzie co się moczyły (wywar grzybowy można wykorzystać później do barszczu lub sosu).
2Bułkę tartą wymieszać ze śmietaną i odstawić na godzinę.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Keksówkę natłuścić masłem i wysypać mielonymi orzechami.
4Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę.
5Odcedzone grzyby przepuścić przez maszynkę. Dodać cebulę i mieszaninę bułki ze śmietaną, wymieszać. Dodać jajka, czosnek i przyprawy, i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Jeśli będzie zbyt gęsta można dodać odrobinę śmietany, jeśli zbyt rzadka, dosypać bułki tartej.
6Masę przełożyć do przygotowanej keksówki. Piec przez 40 minut.
Porcja dla:
6 osób