15 min.
20 min.
35 min.
Wyśmienity sos kurkowy idealny do makaronu lub klusek śląskich. Zamiast kurek można użyć innych grzybów leśnych.
Składniki:
- 500 g kurek
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebulka
- 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- 6 łyżek masła klarowanego
Przygotowanie:
1Grzyby włożyć do miski z chłodną wodą, dokładnie wyczyścić i wysuszyć.
2Cebulę i czosnek obrać i posiekać w drobną kostkę.
3Na patelni rozpuścić połowę porcji masła i zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodać czosnek i po około 1 min wlać wino. Całość podgrzewać około 2 min.
4Do lekko podsmażonych warzyw dodać pozostałe masło i osuszone grzyby (jeżeli są duże można je pokroić na mniejsze kawałki). Całość smażyć przez 5-6 min.
5Dodać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki.
6Całość gotować na średnim ogniu aż sos zgęstnieje (około 5 min).
7Do garnka z przygotowanym sosem kurkowym wsypać kluski śląskie lub makaron, wymieszać i podawać posypane posiekaną natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób