Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Wyśmienity sos kurkowy idealny do makaronu lub klusek śląskich. Zamiast kurek można użyć innych grzybów leśnych.

Składniki:

  • 500 g kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 6 łyżek masła klarowanego

Przygotowanie:

1Grzyby włożyć do miski z chłodną wodą, dokładnie wyczyścić i wysuszyć.

2Cebulę i czosnek obrać i posiekać w drobną kostkę.

3Na patelni rozpuścić połowę porcji masła i zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodać czosnek i po około 1 min wlać wino. Całość podgrzewać około 2 min.

4Do lekko podsmażonych warzyw dodać pozostałe masło i osuszone grzyby (jeżeli są duże można je pokroić na mniejsze kawałki). Całość smażyć przez 5-6 min.

5Dodać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki.

6Całość gotować na średnim ogniu aż sos zgęstnieje (około 5 min).

7Do garnka z przygotowanym sosem kurkowym wsypać kluski śląskie lub makaron, wymieszać i podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób