Czas przygotowania:
50 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
500 min.

Prosty przepis na pampuchy z farszem mięsnym. Do ich wykonania niezbędny jest wok z nakładką ze stali nierdzewnej do gotowania na parze, albo bambusowy „garnek” do gotowania na parze.

Składniki:

  • 250 g pieczeni wieprzowej, drobno posiekanej lub zmielonej
  • 1/2 szklanki (120 ml) sosu barbecue
  • 3 łyżki posiekanej cebuli
  • 1/3 szklanki (80 ml) bulionu drobiowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka cukru
  • Ciasto na kluski na parze

Przygotowanie:

1Wymieszać wieprzowinę z sosem barbecue, cebulą, mąką, bulionem, sosem sojowym olejem i cukrem. Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.

2Przygotować ciasto na kluski na parze (jego wyrastanie zajmuje ok. 3,5 godziny).

3Uformować z ciasta kulki. Rozwałkować każdą kulkę na kółko i nakładać na środek po 1 łyżce farszu. Zawijać ciasto nad farszem. Układać kluski łączeniem do dołu na woskowanym papierze do pieczenia i pozostawić na ok. 30 minut, aby wyrosły.

4W woku doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na średni. Woda musi się cały czas gotować. Przykryć wok przystawką do gotowania na parze i ułożyć na niej kluski, zostawiając między nimi odległość ok. 2-3 cm. Pomiędzy wokiem a przystawką do gotowania na prze musi być co najmniej 5 cm przerwy. Przykryć wok pokrywką. Gotować kluski na parze przez 15-20 minut.

5ZDJĄĆ POKRYWKĘ i dopiero wtedy skręcić ogień pod wokiem. W innym przypadku woda zacznie skapywać na kluski tworząc na nich żółtawe bąble. Kontynuować gotowanie klusek, aż do wyczerpania ciasta.

Porcja dla:

24 osób