Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pieczone paski kurczaka zanurzone w majonezie z gorczycą, a następnie obtoczone w ziarnie sezamowym z okruchami krakersów. A do tego sos majonezowo-miodowy do maczania. To doskonała przekąska na letnie spotkania towarzyskie.

Składniki:

  • 235 ml (1 szklanka) majonezu
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli w proszku
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 60 g (1 szklanka) pokruszonych maślanych krakersów
  • 70 g (1/2 szklanki) ziarna sezamowego
  • 900 g pojedynczych filetów z piersi kurczaka

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 220°C.

2W płytkim talerzu lub w misce wymieszać 1 szklankę majonezu ze sproszkowaną cebulą oraz gorczycą i odstawić. W osobnej misce połączyć pokruszone krakersy z nasionami sezamu. Piersi kurczaka pokroić w paski o około 1 cm szerokości.

3Paski mięsa zanurzać w majonezie, a następnie obtaczać w pokruszonych krakersach z sezamem. Ułożyć pokryte panierką mięso w jednej warstwie na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.

4Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 do 18 minut, aż wypływający sos stanie się przejrzysty.

5Wymieszać 1 szklankę majonezu z miodem i podawać w małej miseczce jako sos do maczania upieczonych paluszków.

Porcja dla:

11 osób