10 min.
20 min.
30 min.
Pieczone paski kurczaka zanurzone w majonezie z gorczycą, a następnie obtoczone w ziarnie sezamowym z okruchami krakersów. A do tego sos majonezowo-miodowy do maczania. To doskonała przekąska na letnie spotkania towarzyskie.
Składniki:
- 235 ml (1 szklanka) majonezu
- 2 łyżeczki suszonej cebuli w proszku
- 2 łyżeczki gorczycy
- 60 g (1 szklanka) pokruszonych maślanych krakersów
- 70 g (1/2 szklanki) ziarna sezamowego
- 900 g pojedynczych filetów z piersi kurczaka
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 220°C.
2W płytkim talerzu lub w misce wymieszać 1 szklankę majonezu ze sproszkowaną cebulą oraz gorczycą i odstawić. W osobnej misce połączyć pokruszone krakersy z nasionami sezamu. Piersi kurczaka pokroić w paski o około 1 cm szerokości.
3Paski mięsa zanurzać w majonezie, a następnie obtaczać w pokruszonych krakersach z sezamem. Ułożyć pokryte panierką mięso w jednej warstwie na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.
4Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 do 18 minut, aż wypływający sos stanie się przejrzysty.
5Wymieszać 1 szklankę majonezu z miodem i podawać w małej miseczce jako sos do maczania upieczonych paluszków.
Porcja dla:
11 osób