Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Smaczny sposób na gołąbki inaczej – kapustę szatkuję i dodaję do farszu razem z ryżem, kaszą i mięsem, a nastepnie obtaczam w bułce i obsmażam jak kotlety, a potem duszę do miękkości. Polecam!
Składniki:
- 1 średnia kapusta
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka drobnej kaszy jęczmiennej
- 1 szklanka kaszy mannej
- 4 jajka
- 700 g mięsa mielonego
Przygotowanie:
1Kapustę poszatkować i posolić. Ryż i kaszę jęczmienną ugotować do miękkości.
2W misce wymieszać kapustę z ryżem, kaszą jęczmienną i manną, mięsem mielonym i jajkami. Doprawić vegetą, solą i pieprzem, wymieszać na jednolitą masę.
3Z masy formować małe kotlety, obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć je ze wszystkich stron.
4Rozpuścić kostkę rosołową w 500 ml wody. Kotlety ułożyć w brytfance, zalać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy. Dusić przez około 30 minut.
Porcja dla:
8 osób