Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Smaczny sposób na gołąbki inaczej – kapustę szatkuję i dodaję do farszu razem z ryżem, kaszą i mięsem, a nastepnie obtaczam w bułce i obsmażam jak kotlety, a potem duszę do miękkości. Polecam!

Składniki:

  • 1 średnia kapusta
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka drobnej kaszy jęczmiennej
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 4 jajka
  • 700 g mięsa mielonego

Przygotowanie:

1Kapustę poszatkować i posolić. Ryż i kaszę jęczmienną ugotować do miękkości.

2W misce wymieszać kapustę z ryżem, kaszą jęczmienną i manną, mięsem mielonym i jajkami. Doprawić vegetą, solą i pieprzem, wymieszać na jednolitą masę.

3Z masy formować małe kotlety, obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć je ze wszystkich stron.

4Rozpuścić kostkę rosołową w 500 ml wody. Kotlety ułożyć w brytfance, zalać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy. Dusić przez około 30 minut.

Porcja dla:

8 osób