Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Kolorowe danie z kurczakiem, czerwoną, żółtą i zieloną papryką, serwowane z szafranowym ryżem i pomidorami. Pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje!

Składniki:

  • 3 szklanki (700 ml) bulionu drobiowego
  • 4 udka z kurczaka, bez skóry
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Do garnka wlać bulion drobiowy, dodać kurczaka, cebulę i czosnek. Gotować przez około 20 minut, następnie wyjąć kurczaka. Do wywaru dodać kurkumę i odstawić.

2Na patelni rozgrzać olej. Dodać pieczarki i smażyć przez 1 minutę. Dodać ryż i smażyć przez 2 minuty, cały czas mieszając, następnie wlać bulion. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.

3W międzyczasie obrać i pokroić pomidory. Dodać do ryżu. Kurczaka i papryki pokroić na kawałki i dodać do ryżu. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cały bulion zostanie wchłonięty a ryż będzie sypki.

Porcja dla:

4 osób