30 min.
60 min.
90 min.
Oto przepis na wegetariańskie gołąbki pełne smaku, zdrowia i energii. Nazywam je „optymistycznymi”, bo mieszanka zielonej, czerwonej i brązowej soczewicy, fasoli mung i brązowego ryżu, której do nich używam nazwa się właśnie „mieszanką na zupę wiejską optymistyczną” – do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Oczywiście samemu można skomponować taką mieszankę, wedle własnych upodobań.
Składniki:
- 1 główka kapusty białej lub włoskiej
- FARSZ
- 250 g mieszanki zielonej, czerwonej i brązowej soczewicy, fasoli mung i brązowego ryżu
- 250 g pieczarek
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
Przygotowanie:
1Z kapusty wyciąć głąb, a następnie całą główkę włożyć do dużego garnka z gotującą wodą. Gotować kapustę, aż liście będą łatwo odchodzić. Wyjmować liście po kolei i odcinać od nich zgrubienia. Odstawić.
2Mieszankę fasoli mung, soczewicy i ryżu ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
3Pieczarki oczyścić, drobno pokroić i poddusić na łyżce masła.
4Cebulę drobno pokroić i przyzłocić na łyżce masła.
5Papryki umyć i drobno pokroić, poddusić na maśle, aby zmiękły.
6Składniki na farsz dokładnie wymieszać.
7Wybierać większe liście i nakładać po 2 łyżki farszu. Zawinąć do środka brzegi liści, a następnie zrolować je wzdłuż. Układać miejscem łączenia do dołu w rondlu o grubym dnie, na warstwie małych lub uszkodzonych liści z ugotowanej kapusty.
8Zalać bulionem gołąbki ułożone w rondlu. Dodać łyżkę masła. Przykryć całość warstwą ugotowanych liści kapusty.
9Dusić na małym ogniu przez 30-40 minut.
Porcja dla:
4 osób