Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Oto przepis na wegetariańskie gołąbki pełne smaku, zdrowia i energii. Nazywam je „optymistycznymi”, bo mieszanka zielonej, czerwonej i brązowej soczewicy, fasoli mung i brązowego ryżu, której do nich używam nazwa się właśnie „mieszanką na zupę wiejską optymistyczną” – do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Oczywiście samemu można skomponować taką mieszankę, wedle własnych upodobań.

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej lub włoskiej
  • FARSZ
  • 250 g mieszanki zielonej, czerwonej i brązowej soczewicy, fasoli mung i brązowego ryżu
  • 250 g pieczarek
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki

Przygotowanie:

1Z kapusty wyciąć głąb, a następnie całą główkę włożyć do dużego garnka z gotującą wodą. Gotować kapustę, aż liście będą łatwo odchodzić. Wyjmować liście po kolei i odcinać od nich zgrubienia. Odstawić.

2Mieszankę fasoli mung, soczewicy i ryżu ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.

3Pieczarki oczyścić, drobno pokroić i poddusić na łyżce masła.

4Cebulę drobno pokroić i przyzłocić na łyżce masła.

5Papryki umyć i drobno pokroić, poddusić na maśle, aby zmiękły.

6Składniki na farsz dokładnie wymieszać.

7Wybierać większe liście i nakładać po 2 łyżki farszu. Zawinąć do środka brzegi liści, a następnie zrolować je wzdłuż. Układać miejscem łączenia do dołu w rondlu o grubym dnie, na warstwie małych lub uszkodzonych liści z ugotowanej kapusty.

8Zalać bulionem gołąbki ułożone w rondlu. Dodać łyżkę masła. Przykryć całość warstwą ugotowanych liści kapusty.

9Dusić na małym ogniu przez 30-40 minut.

Porcja dla:

4 osób