Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Proste i pyszne danie: smażona pierś z kurczaka, którą wcześniej jedynie obtaczamy w mące z dodatkiem prażonym migdałów.
Składniki:
- 4 łyżki mąki
- sól i pieprz
- 4 filety z piersi kurczaka (po około 125 g każdy)
- 50 g migdałów w płatkach
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub 25 g masła
Przygotowanie:
1Do 4 łyżek mąki dodać sól i pieprz oraz dużą szczyptę papryki i/lub mielonego kwiatu muszkatołowego (macis). Starannie obtoczyć w tej mieszance 4 filety z piersi kurczaka.
2Rozgrzać suchą patelnię i uprażyć na niej 50 g migdałów w płatkach. Potrząsać patelnią, by nie przypaliły się. Prażyć nie dłużej niż 2–3 minuty. Wyjąć z patelni.
3Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek lub 25 g masła. Wrzucić filety i smażyć na średnim ogniu po około 4 minuty z obu stron, aż przyrumienią się i nie będą surowe w środku.
4Podawać posypane migdałami, z cząstkami cytryny do wyciśnięcia, frytkami i zieloną sałatą.
Porcja dla:
4 osób