Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Proste i pyszne danie: smażona pierś z kurczaka, którą wcześniej jedynie obtaczamy w mące z dodatkiem prażonym migdałów.

Składniki:

  • 4 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • 4 filety z piersi kurczaka (po około 125 g każdy)
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub 25 g masła

Przygotowanie:

1Do 4 łyżek mąki dodać sól i pieprz oraz dużą szczyptę papryki i/lub mielonego kwiatu muszkatołowego (macis). Starannie obtoczyć w tej mieszance 4 filety z piersi kurczaka.

2Rozgrzać suchą patelnię i uprażyć na niej 50 g migdałów w płatkach. Potrząsać patelnią, by nie przypaliły się. Prażyć nie dłużej niż 2–3 minuty. Wyjąć z patelni.

3Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek lub 25 g masła. Wrzucić filety i smażyć na średnim ogniu po około 4 minuty z obu stron, aż przyrumienią się i nie będą surowe w środku.

4Podawać posypane migdałami, z cząstkami cytryny do wyciśnięcia, frytkami i zieloną sałatą.

Porcja dla:

4 osób