15 min.
07 min.
22 min.
Szybko obsmażony tuńczyk świetnie smakuje z dodatkiem marokańskiej mieszanki przypraw ras-el-hanout. Podajmy go ze słodko-kwaśną sałatką fasolową. Dobrymi dodatkami do tej potrawy będą podpłomyki oraz sałata.
Składniki:
- 4 steki z tuńczyka (ok. 100 g każdy)
- 4 łyżeczki przyprawy ras-el-hanout
- 300 g fasoli
- 2 łyżki płynnego miodu
- sok i skórka otarta z 2 cytryn
- 4 pomidory, pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
1Ułożyć steki z tuńczyka na talerzu i posypać z obu stron przyprawą ras-el-hanout. Odstawić.
2Włożyć fasolę do małego rondla, zalać wrzątkiem tak, by tylko ją zakrył, i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 2 minuty. Odcedzić, wypłukać i ponownie odcedzić, a następnie włożyć do miski odpornej na wysoką temperaturę. Natychmiast dodać miód oraz sok i skórkę otartą z cytryny. Starannie wymieszać. Dodać pomidory oraz fasolkę flageolet.
3Rozgrzać oliwę na patelni. Wrzucić cebulę, paprykę i czosnek. Smażyć na dużym ogniu przez minutę, cały czas mieszając, aż warzywa będą lekko obsmażone. Dodać do sałatki i starannie wymieszać.
4Rozgrzać ponownie patelnię i wlać resztę oleju. Wrzucić tuńczyka i smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 2–3 minuty. Ryba powinna być usmażona lekko, ale nie może być surowa wewnątrz.
5Rozdzielić sałatkę na 4 talerze. Pokroić tuńczyka na paseczki i ułożyć je na sałatce. Zeskrobać sos z patelni i polać nim rybę. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób