40 min.
90 min.
130 min.
Gołąbki to jedno z tych dań, które wymaga trochę przygotowań, ale efekt rekompensuje wysiłek. Polecam!
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 1 łyżka octu
- 500 g ryżu
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, posiekana
- 1 marchewka, starta
Przygotowanie:
1Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem octu i sparzyć kapustę.
2Ryż ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Odcedzić.
3Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać marchewkę i koncentrat pomidorowy, i smażyć przez kilka minut, cały czas mieszając. Podlać wodą, żeby sos nie był bardzo gęsty.
4Na oddzielnej patelni zrobi�� zasmażkę: roztopić masło i wymieszać z mąką. Chwilę smażyć do zrumienienia, a następnie dodać do sosu.
5Ryż wymieszać z mięsem, przyprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać na liście kapusty, zwijać ciasno w rulonik i układać ciasno w żeliwnym garnku. Polać sosem, przykryć i dusić na małym ogniu przez około godzinę. Podawać z odrobiną śmietany.
Porcja dla:
6 osób