Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
130 min.

Gołąbki to jedno z tych dań, które wymaga trochę przygotowań, ale efekt rekompensuje wysiłek. Polecam!

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 1 łyżka octu
  • 500 g ryżu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 marchewka, starta

Przygotowanie:

1Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem octu i sparzyć kapustę.

2Ryż ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Odcedzić.

3Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać marchewkę i koncentrat pomidorowy, i smażyć przez kilka minut, cały czas mieszając. Podlać wodą, żeby sos nie był bardzo gęsty.

4Na oddzielnej patelni zrobi�� zasmażkę: roztopić masło i wymieszać z mąką. Chwilę smażyć do zrumienienia, a następnie dodać do sosu.

5Ryż wymieszać z mięsem, przyprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać na liście kapusty, zwijać ciasno w rulonik i układać ciasno w żeliwnym garnku. Polać sosem, przykryć i dusić na małym ogniu przez około godzinę. Podawać z odrobiną śmietany.

Porcja dla:

6 osób