Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Smaczny i prosty dodatek do mięs. Puree z buraków ma wspaniały kolor i równie dobry smak! Spróbujcie sami!

Składniki:

  • 8 średnich buraków
  • 70 g masła
  • 1/2 szklanki (120 ml) tłustej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru kryształu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki chrzanu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Buraki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, aż buraki będą miękkie. Odcedzić.

2Zmiksować buraki w blenderze. Dodać masło, śmietanę, cukier, sok z cytryny, chrzan oraz sól i pieprz. Miksować na jednolitą masę, a następnie przetrzeć przez sito i przełożyć do garnka.

3Przetarte buraki podgrzewać na wolnym ogniu, często mieszając, żeby nie przywierały do dna. Podawać ozdobione koperkiem i ziarenkami pieprzu.

Porcja dla:

6 osób