Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Smaczny i prosty dodatek do mięs. Puree z buraków ma wspaniały kolor i równie dobry smak! Spróbujcie sami!
Składniki:
- 8 średnich buraków
- 70 g masła
- 1/2 szklanki (120 ml) tłustej śmietany
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki chrzanu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Buraki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, aż buraki będą miękkie. Odcedzić.
2Zmiksować buraki w blenderze. Dodać masło, śmietanę, cukier, sok z cytryny, chrzan oraz sól i pieprz. Miksować na jednolitą masę, a następnie przetrzeć przez sito i przełożyć do garnka.
3Przetarte buraki podgrzewać na wolnym ogniu, często mieszając, żeby nie przywierały do dna. Podawać ozdobione koperkiem i ziarenkami pieprzu.
Porcja dla:
6 osób