Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
45 min.

Jest to nowy przepis na pyszną faszerowaną dynię z nadzieniem w postaci risotta z wątróbką kaczą lub kurzą, czerwonym winem, czosnkiem i szałwią. Wątróbka drobiowa, bogata w żelazo i witaminy, jest bardzo pożywna i niedroga, a przy tym doskonale nadaje się do zamrożenia i użycia w dowolnej chwili.

Składniki:

  • 2 małe dynie (po ok. 700 g każda)
  • 200 g wątróbki kaczej lub kurzej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 170 g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 85 g ryżu na risotto
  • 200 ml wywaru warzywnego, najlepiej własnej roboty
  • 200 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki świeżej szałwii, posiekanej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Przekroić dynie wzdłuż na połówki. Odkroić podstawę każdej połówki, by można ją było postawić prosto. Usunąć pestki i włókna, wydrążyć większość miąższu, pozostawiając przy skórce warstwę o grubości około 1 cm. Wydrążony miąższ posiekać i odstawić.

2Osuszyć wątróbkę papierowymi ręcznikami i grubo ją posiekać, odrzucając błony. Rozgrzać w rondlu połowę oliwy, wrzucić wątróbkę i smażyć na dużym ogniu 2 minuty, cały czas mieszając, aż się przyrumieni. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić.

3Wlać do rondla pozostałą łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę, czosnek i pieczarki. Smażyć warzywa 3 minuty, stale mieszając, aż lekko się zrumienią. Dodać ryż, wywar, wino, posiekaną szałwię, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz. Wrzucić posiekany miąższ dyni. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i przykryć rondel. Dusić 10-12 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż zrobi się miękki.

4Doprawić miseczki dyniowe solą i pieprzem do smaku, umieścić w garnku do gotowania na parze, przekrojoną stroną w dół. Przykryć i gotować 10-12 minut, żeby trochę zmiękły.

5Wrzucić wątróbkę z powrotem do rondla i wymieszać z ryżem. Podgrzewać 2 minuty, żeby wątróbka się rozgrzała.

6Położyć dyniowe miseczki na talerzach i napełnić risottem. Udekorować pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz listkami szałwii. To danie świetnie smakuje z sałatką z radicchio i pomidorów.

Porcja dla:

4 osób