Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
08 min.
Całkowity czas:
23 min.

Suszone pomidory, czosnek i świeże zioła nadają tym hamburgerom prawdziwie śródziemnomorski smak i aromat. Domowe kotlety zawierają mniej tłuszczu niż większość gotowych burgerów, a przy tym możemy je doprawić tak, jak lubimy.

Składniki:

  • 500 g chudej mielonej wołowiny
  • 25 g bułki tartej (z pieczywa razowego)
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 40 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych i drobno posiekanych
  • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • 4 bułeczki do hamburgerów z ziarnami
  • 50 g rukoli

Przygotowanie:

1Rozgrzać opiekacz lub grill do średniej temperatury (można także smażyć hamburgery na żeliwnej patelni, na gazie). W misce wymieszać mięso z bułką tartą, czosnkiem, suszonymi pomidorami i kolendrą.

2Podzielić masę na 4 części i uformować kotlety o średnicy około 10 cm (powinny pasować do wielkości i kształtu bułek).

3Posmarować lekko oliwą ruszt opiekacza i piec hamburgery po 3-4 minuty z każdej strony, aż zrumienią się i upieką.

4Przygotować salsę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w naczyniu i przyprawić do smaku. Można także zaoszczędzić czas, siekając wszystkie składniki w malakserze — aby jednak uzyskać odpowiednią konsystencję, należy użyć trybu pulsujacego.

5Przekroić bułki, wstawić na chwilę pod opiekacz lub ułożyć na grillu. Rozłożyć nieco rukoli na spodzie każdej z nich, a na listkach położyć hamburgera. Nałożyć salsę na kotlet i przykryć górną częścią bułki. Podawać od razu.

Porcja dla:

4 osób