Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Bób najlepiej smakuje mi podany na talerzyku, lekko osolony, ale wybornie wręcz sprawdza się również jako dodatek do mięs.

Składniki:

  • 200 g bobu
  • 1 pęczek koperku
  • 4 pojedyncze piersi drobiowe
  • 1 łyżka tymianku
  • przyprawa do grilla

Przygotowanie:

1Bób opłukać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie z 2/3 pęczka koperku. Obrać bób z łupinek.

2Resztę koperku drobno posiekać.

3Piersi kurze opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, lekko roztłuc tłuczkiem do mięsa, a następnie natrzeć czosnkiem, posypać do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i przyprawą grillową.

4Piec mięso na rozgrzanym grillu ok. 7 min. na każdym boku, aż się zarumieni.

5Na talerzu ułożyć bób, listki mięty, upieczoną pierś, posypać posiekanym koperkiem i udekorować pomidorkami koktajlowymi.

Porcja dla:

4 osób