20 min.
45 min.
65 min.
Ten chleb zawiera w sobie rodzynki i odrobinę kminku i smakuje naprawdę świetnie. Kiedy chleb jest już trochę czerstwy – nadal smakuje świetnie stostowany. Z tego przepisu wychodzą 2 bochenki.
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g cukru
- 175 g rodzynek
- 1 łyżka kminku
- 475 ml maślanki
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem.
3Rodzynki włożyć do małej miseczki i zalać gorącą wodą. Odcedzić w durszlaku i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dodać do mieszaniny z mąką wraz z kminkiem.
4Dodać maślankę i wyrabiać ciasto mikserem z końcówką w kształcie haka przez około 1-2 minuty, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
5Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Posypać dłonie mąką i uformować dwa bochny, a następnie ułożyć je w pewnej odległości od siebie na blasze (mogą mieć nieregularne kształty). Posypać lekko mąką i za pomocą ostrego noża naciąć na każdym krzyżyk.
6Piec przez 45-55 minut w rozgrzanym piekarniku, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Ostudzić na metalowej podstawce.
Porcja dla:
20 osób