Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Ten chleb zawiera w sobie rodzynki i odrobinę kminku i smakuje naprawdę świetnie. Kiedy chleb jest już trochę czerstwy – nadal smakuje świetnie stostowany. Z tego przepisu wychodzą 2 bochenki.

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g cukru
  • 175 g rodzynek
  • 1 łyżka kminku
  • 475 ml maślanki

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem.

3Rodzynki włożyć do małej miseczki i zalać gorącą wodą. Odcedzić w durszlaku i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dodać do mieszaniny z mąką wraz z kminkiem.

4Dodać maślankę i wyrabiać ciasto mikserem z końcówką w kształcie haka przez około 1-2 minuty, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.

5Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Posypać dłonie mąką i uformować dwa bochny, a następnie ułożyć je w pewnej odległości od siebie na blasze (mogą mieć nieregularne kształty). Posypać lekko mąką i za pomocą ostrego noża naciąć na każdym krzyżyk.

6Piec przez 45-55 minut w rozgrzanym piekarniku, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Ostudzić na metalowej podstawce.

Porcja dla:

20 osób