Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
80 min.

Ciekawi Was, dlaczego ktoś w ogóle dodał przepis, w którym jest tylko jeden składnik? Bo lubię dobrą pieczeń, z jagnięciny dobrej jakości, bez żadnych dodatków – wtedy mogę się naprawdę delektować smakiem mięsa, zwłaszcza jeśli jest średnio wypieczone.

Składniki:

  • 2,5 kg udźca jagnięcego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Włożyć udziec jagnięcy do brytfanki z rusztem i piec przez 1 godzinę i 15 minut.

2Po upływie godziny wyjąć pieczeń z piekarnika i polać wytopionym sosem. Włożyć z powrotem do piekarnika.

3Po 15 minutach wyjąć pieczeń i pokroić. Sos zachować. Włożyć mięso z powrotem do brytfanki z sosem i odstawić na kilka minut, aby wchłonęło smaki.

Porcja dla:

6 osób