Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
45 min.

Saltimbocca znaczy po włosku skacze do ust, a te zawijane zrazy z kurczaka z całą pewnością to robią!

Składniki:

  • 6 połówek piersi kurczaka bez skóry i kości
  • 60 ml (3/4 szkl.) oliwy z oliwek
  • 70 g (1/2 szkl.) rozdrobnionego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mielonej szałwii
  • 450 g cienkich plasterków szynki parmeńskiej (prosciutto)

Przygotowanie:

1Piersi kurczaka rozbić tłuczkiem możliwie najcieniej. W małej miseczce wymieszać oliwę z czosnkiem i posmarować nią każdy kawałek mięsa. Posypać solą, pieprzem i szałwią, i pokryć warstwą plasterków szynki. Zwinąć i zabezpieczyć wykałaczkami.

2W dużej patelni stopić masło na średnim ogniu i podsmażyć zrazy równomiernie ze wszystkich stron, aż ładnie zbrązowieją, około 10 minut.

3Wlać wino, dodać świeżą szałwię, doprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu, aż zrazy będą całkiem miękkie, od 15 do 20 minut. Zagęścić sos z wina mąką ziemniaczaną i – w razie potrzeby – wodą, dobrze podgrzać i podawać.

Porcja dla:

6 osób