Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Saltimbocca znaczy po włosku skacze do ust, a te zawijane zrazy z kurczaka z całą pewnością to robią!
Składniki:
- 6 połówek piersi kurczaka bez skóry i kości
- 60 ml (3/4 szkl.) oliwy z oliwek
- 70 g (1/2 szkl.) rozdrobnionego czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki mielonej szałwii
- 450 g cienkich plasterków szynki parmeńskiej (prosciutto)
Przygotowanie:
1Piersi kurczaka rozbić tłuczkiem możliwie najcieniej. W małej miseczce wymieszać oliwę z czosnkiem i posmarować nią każdy kawałek mięsa. Posypać solą, pieprzem i szałwią, i pokryć warstwą plasterków szynki. Zwinąć i zabezpieczyć wykałaczkami.
2W dużej patelni stopić masło na średnim ogniu i podsmażyć zrazy równomiernie ze wszystkich stron, aż ładnie zbrązowieją, około 10 minut.
3Wlać wino, dodać świeżą szałwię, doprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu, aż zrazy będą całkiem miękkie, od 15 do 20 minut. Zagęścić sos z wina mąką ziemniaczaną i – w razie potrzeby – wodą, dobrze podgrzać i podawać.
Porcja dla:
6 osób