Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
03 min.
03 min.
Całkowity czas:
13 min.
13 min.
Cienkie plastry bakłażana podane z sosem ze świeżych pomidorów i pachnącej bazylii. Błyskawiczne w przygotowaniu i smaczne jako wegetariański dodatek do dań lub przystawka.
Składniki:
- 12 cienkich plastrów bakłażana
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 szczypta soli
- 2 pomidory śliwkowe, pokrojone na ćwiartki i bez pestek
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1/2 łyżeczki octu
Przygotowanie:
1Bakłażana ułożyć na tacce i grillować przez 2-3 minuty, w międzyczasie przewracając raz.
2W blenderze zmiksować bazylię z solą. Dodać pomidory, oliwę i ocet. Miksować przez kilka sekund, skosztować i ewentualnie doprawić solą.
3Gotowe bałażany polać sosem. Dodatkowo można skropić oliwą i udekorować listkami bazylii.
Porcja dla:
4 osób