Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
03 min.
Całkowity czas:
13 min.

Cienkie plastry bakłażana podane z sosem ze świeżych pomidorów i pachnącej bazylii. Błyskawiczne w przygotowaniu i smaczne jako wegetariański dodatek do dań lub przystawka.

Składniki:

  • 12 cienkich plastrów bakłażana
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 szczypta soli
  • 2 pomidory śliwkowe, pokrojone na ćwiartki i bez pestek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/2 łyżeczki octu

Przygotowanie:

1Bakłażana ułożyć na tacce i grillować przez 2-3 minuty, w międzyczasie przewracając raz.

2W blenderze zmiksować bazylię z solą. Dodać pomidory, oliwę i ocet. Miksować przez kilka sekund, skosztować i ewentualnie doprawić solą.

3Gotowe bałażany polać sosem. Dodatkowo można skropić oliwą i udekorować listkami bazylii.

Porcja dla:

4 osób