15 min.
30 min.
45 min.
Biały ryż jest głównym dodatkiem do dań podawanym w Brazylii. Sposobu gotowania go, który tu opisuję, nauczyła mnie i moją siostrę nasza mama. Różni się od innych tym, że najpierw smaży sie ryż na oleju z cebulą i czosnkiem, a dopiero potem dodaje się wody. Można też gotować go w wodzie pół na pół z bulionem drobiowym. Cała tajemnica tkwi w tym, by go nie rozgotować, gdyż ma być sypki, a nie kleisty.
Składniki:
- 370 g (2 szklanki) długoziarnistego białego ryżu
- 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
- 2 ząbki rozdrobnionego czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 l (4 szklanki) gorącej wody
Przygotowanie:
1Wsypać ryż na durszlak i wypłukać zimną wodą. Odstawić.
2Rozgrzać olej w rondlu na średnim ogniu. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć przez minutę, po czym dodać rozgnieciony czosnek i nadal smażyć, aż wszystko nabierze złocistego koloru. Dodać ryż i sól i smażyć mieszając, aż ryż zacznie się robić brązowy. Zalać gorącą wodą i wymieszać. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta, około 20 do 25 minut.
Porcja dla:
8 osób